Лена Каримова Биографија

Лена Каримова
Координаторка сектора за Медицинско право

Лена Каримова, Судски вештак са 10 година искуства у спровођењу сложених комисија и сложених експертиза у случајевима у вези са пружањем медицинске заштите, саобраћајне незгоде, случајева убистава и силовања, истраживање лешева из различитих разлога, укључујући и термички измењене, током дужег боравка у води, сециране и ексхумиране.

Експерт медицинске организације за квалитет медицинске заштите и медицински експерт медицинске организације осигурања.

Рођена је 7. марта 1986. године, у породици лекара, завршила је основну физикално-математичку школу, али је највише занимала биологија и хемија, у 2004. години уписала се на Ижевску медицинску академију на Доктора медицине за специјалност општа медицина, а од 3 године радила је у оперативноj сали, у слободно време рада и студирања дежурила у хирургији, сањајући да постане хирург, а од 4 године активно учествовала у обављању операција, али у 6. години студија, након једног предавања о форензичкој медицини познатог професора Владислава Витера, схватила је да једина љубав може бити само форензичка медицина, која укључује потпуно сву медицину, и представља мост између медицине и права.

У 6. месецу студирања у форензичкој медицини решено је питање запошљавања у одељењу за сложене и стручне испитивање, а Лена је почела да се бави испитивањима за случајеве, укључујући и испитивања злочина здравствених радника, у то време активно се бавила истраживањем лешева и прегледа живих особа.

У 2014. години Лена се преселила у Москву и почела да ради у руском форензичком центру Министарства здравља Руске Федерације, који је главна институција у Русији за форензичку медицину. Тамо се бавила изузетно најсложенијим испитивањима злочина здравствених радника који су долазили из целе земље. За то време стекавши непроцењиво практично искуство и огромну теоритичку базу у области медицинског права.

Радила је као форензички стручњак за Федералну медицинско-биолошку агенцију, као и за здравствено осигурање, специјалиста медицинске организације за квалитет и сигурност здравствених активности, учествовала на рочишту у грађанским и кривичним предметима о квалитету и безбедности медицинске заштите, и о злочину медицинских радника.

Аутор и водитељ емисије «Медицинско право са Каримовом».

Тренутно ради као стручњак и саветник за медицинско право.