Дан борбе против канцера

d8

„My cancer scare changed my life. I’m grateful for every new, healthy day I have. It has helped me prioritize my life.“
I LOVE LIFE AND NOTHING INTIMIDATES ME ANYMORE! Olivia Newton John


Svetski dan borbe protiv raka obeležava se danas i u Srbiji, gde godišnje od malignih tumora oboli oko 40.000 ljudi, a umre oko 21.000.

Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja, tačnije nalazi se na 12. mestu od ukupno 40 zemalja u Evropi, dok se istovremeno smatra zemljom s visokim rizikom od umiranja od malignih bolesti, gde je na drugom mestu, odmah posle Mađarske.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javno zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili potpuno eliminisati.

Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.