АПЕЛ АСОЦИЈАЦИЈЕ ПРАВНИКА „АЕПА“: ДРЖАВА ДА СЕ ХИТНО ФОКУСИРА СВИМ КАПАЦИТЕТИМА НА НОВИ ПАЗАР И ТУТИН!

У Р. Србији опасност од пандемије коронавируса још није прошла, а поред неколико угрожених градова и општина, Нови Пазар и Тутин пролазе кроз праву катастрофу пандемије и ова два града представљају прави Вухан у сред државе, или како су већ известили регионални и инострани медији – „НОВИ ПАЗАР НАЈВЕЋЕ ЖАРИШТЕ КОРОНЕ У ЕВРОПИ“!

Како смо обавештени, а имали и сами прилике да се уверимо, тек после завршетка дана за гласање (21.06.), огласили су се руководиоци ЗЗЈЗ Нови Пазар, ОБ Нови Пазар и Кризни штаб Града Новог Пазара и то са извештајима о броју оболелих, али не и са проблемима са којима се те установе суочавају, како у кадровском, тако и у техничком и организационом смислу. Последња четири дана се чак и престало са јавним обавештавањем о стању са оболелима од коронавируса. Јавност у Р. Србији, али првенствено Министарство здравља и Влада, необавештени су, или су добили потпуно нетачне информације, пошто уопште нису реаговали по питању тренутног стања. На регионалним и многим порталима у Србији, као и на телевизијма, круже снимци стања у новопазарској болници, о оболелима који примају услуге у неадекватним условима, готово на самим ходницима и испред болнице, сведочења и стравичне сцене су документовани од стране професионалних новинара из Новог Пазара и Тутина, али и многих пацијената и пуштени су у јавност као демант свим неодговорним лицима на одговорним функцијама у овом граду и овој општини. Такође, јавност је упозната и са сведочењима за сада неколицине радника новопазарских здравствених установа, који раде по три смене више дана заредном и који немају адекватну професионалну замену по сменама због недостатка кадра у овим установама. Медицинско особље је наизмаку снаге, што би значило да је ситуација у измаку контроји и увод у саму катасртофу.

У медијима смо наишли на срамна, непрофесионална, али и невероватна обраћања надлежних, док с друге стране имамо хитну наредбу Градског штаба за јавну набавку 20 лимених сандука и чак 200 врећа за посмртне остатке, која је додатно узнемирила јавност и унела додатну сумњу истинитост гласноговорника о реалном стању. У једном новинском извештају се наводи да је пре три дана чак 11 лица преминуло од последица коронавируса у Новом Пазару, док се и у Тутину на нивоу 2-3 дана говоди о идентичном броју преминулих. Да није реч само о наводима медија, имамо и сведочења из ових крајева која су, као што је већ наведено, доступна јавности. Војска Републике Србије је пре три дана, такође, инсталирала војнички шатор за пријем и боравак оболелих испред болнице у Новом Пазару, што довољно говори у попуњености капацитета и претколапсном стању здравственог система у Новом Пазару на који се ослања и Тутин. Колико је ситуација алармантна, додатно показује и то да су се појединци и невладине организације, самостално укључили у рад на хуманитарним акцијама и прикупљање финансијских и материјалних средстава, које упућују институцијама и појединцима који су на кућном лечењу и тако спашавају животе.

Ми се као организација бавимо правом човека на живот, пре свега, и овако незамисливу ситуацију у којој се људски немар и одговорност доводе у питање, сматрамо да треба што хитније представити институцијама и јавности у Р. Србији, како би већ овог тренутка у Нови Пазар и Тутин стигла неопходна помоћ у виду медицинског особља, организационих капацитета и неопходне медицинске опреме, техничких средстава и лекова. Позивамо све одговорне на одговорност, а највише државне органе да хитно формирају експертски тим који ће доћи у Нови Пазар, проверити стање, успоставити систем за превазилажење кризе и спасити на стотине живота који су у овом тренутну угрожени.

Позивамо председника државе, Владу, ресорна минситарства да реагују по упутствима нашег апела и сазивање хитног састанка Кризног штаба за борбу против коронавируса поводом новонастале ситуације у Новом Пазару и Тутину и да хитно предузму све неопходне мере и упуте помоћ, како би се превазишла ова ситуација и како не би дошло до више стотина мртвих и више хиљада оболелих у наредних само неколико дана.

МСц. Џенис Шаћировић,

Генерални секретар Асоцијације правника „АЕПА“